Obres guanyadores edició 2011


El Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) de Barcelona ha lliurat els premis a les obres guanyadores i classificades de CardioCOMIC, primer concurs de còmics sobre recerca i malalties cardiovasculars. Mitjançant aquesta iniciativa es vol apropar la recerca i la prevenció d'aquestes malalties a la població en general, mitjançant un format innovador com és el còmic.

Barcelona, 7 de gener de 2010. El Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) de Barcelona, centre mixt Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i Institut Català de Ciències Cardiovasculars, ha organitzat CardioCOMIC, el primer concurs de còmics sobre recerca i malalties cardiovasculars. Aquesta activitat, dirigida per l'investigador José Martínez-González, s’ha portat a terme gràcies al finançament del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya.

Segons el Dr Martínez-González, "amb una iniciativa com aquesta el CSIC-ICCC vol facilitar el contacte entre el món científic i la societat a través del còmic, un format innovador que permet representar de forma esquemàtica aspectes bàsics relacionats amb la salut cardiovascular i el seu impacte a nivell familiar i social. A més, el còmic es un vehicle atractiu que permet arribar més fàcilment a la població, ja que en últim terme el que pretenem és potenciar els hàbits cardiosaludables”. Mitjançant els onze còmics seleccionats, CardioCOMIC explica, entre altres aspectes, la importància dels factors de risc en el desenvolupament de les malalties cardiovasculars (com el tabaquisme, el sedentarisme o les dietes riques en greixos saturats), repassa les principals malalties cardiovasculars, com l'infart, i analitza l'impacte de les aquestes malalties en l'entorn familiar dels pacients.

Les tres obres guanyadores han estat, en la categoria sènior, "POM, POM!" d’en Xavier Tàrrega (Barcelona, 1980), estudiant de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB). El còmic tracta d'un pacient que visita a un metge per molèsties al cor però per la seva sorpresa no es tractarà per mal d'amors, sinó per hàbits alimentaris. En la categoria júnior ha guanyat l'obra "Contra_Corrent" del dissenyador gràfic Sergi Oca (Barcelona, 1987), que tracta d'un personatge amb un cor cansat que li juga una mala passada. En aquesta categoria, ha rebut un premi especial el còmic de "2 hermanas" de Rut Carballa (Esparreguera, 1991) sobre l'impacte d'un infart en el si familiar. Finalment, en la categoria juvenil, menors de 18 anys, tenim com a guanyadores exequo a la Xènia Canal, amb l'obra "Tu esculls!", i a la Judit Martínez, amb l'obra "El Colesterol", totes dues estudiants de l'IES Bruguers de Gavà (Barcelona ).

En la seva primera edició CardioCOMIC ha comptat amb 23 participants, dels quals s'han classificat onze, quatre obres guanyadores i 7 seleccionades, per a la seva publicació tant en format paper com digital. S'ha comptat amb participants molt diversos, tant en edat com a nacionalitat (Espanya, Portugal, Argentina, Colòmbia i Veneçuela) i en els temes tractats en cada un d'ells.

Per accedir als classificats de la primera edició de CardioCOMIC:
http://www.flickr.com/photos/cardiocomic/



Llistat de les obres guanyadores i classificades en Primer Concurs de Còmics sobre Recerca i Malalties Cardiovasculars, CardioCOMIC:

• La proposta seleccionada com a guanyadora en la categoria juvenil (menors de 18 anys) és la de:

- Xènia Canal (premi exequo), per l'obra "Tu esculls!"
- Judit Martínez (premi exequo), per l'obra "El colesterol"

• La proposta seleccionada com a guanyadora en la categoria júnior (entre 18 i 25 anys) és la de:
- Sergi Oca, amb l'obra "Contra_Corrent"

Dins d'aquesta categoria, rep un premi especial la proposta de:

- Rut Carballa, per la seva obra "2 germanes"

• La proposta seleccionada com a guanyadora en la categoria sènior (més de 25 anys) és la de:

- Xavier Tàrrega, amb la seva obra "POM, POM!"

Dins d'aquesta categoria també s'han classificat les següents propostes:

- Miquel Baidal, amb l'obra "Una aventura interespacial"
- José Marín, obra "Valorate"
- Ricardo Nuno da Cunha Alves, obra "Corazonlandia"
- Gabriel Salvadó, obra "Mark Apassos"
- Michel Touma, obra "Pare, ¿Por qué no dejas de fumar?"
- Laura Velasco, obra "Diario de un Corazón"